Sibiu

Orasul superlativelor

"Intr-un Sibiu cum intra-n ceata luna,
Mai mult alunecand decat cu pasul,
Si-n linistea ce-ascunde-n ea furtuna
Ascult cum bate-n turnul straniu ceasul."

Radu Stanca

Sibiu - Orasul vechi

Trei piete, legate intre ele, constituie centrul vechi al orasului.

Piata Mare (Grosser Ring)


Piata Mare este marginita de case din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, renovate, iar peste latura Nordica troneaza o biserica romano-catolica, ridicata in perioada 1726-1733. Imediat langa, o caldire in stil baroc tarziu, Palatul Brukenthal gazduieste muzeul cu acelasi nume, cel mai important muzeu de de arta din Ardeal. Aici poti vedea cateva capodopere ale picturii universale, printre care Rastignirea de Antonello de Messina, Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck, sau Uciderea Pruncilor de Pieter Brueghel cel Batran.In incinta Primariei Vechi (1470-1491) gasesti Muzeul de Istorie.

Piata Huet (Huetplaz)


Piata Huet este dominata de catedrala evanghelica, o cladire masiva, construita in perioada 1320 - 1520, pe etape. In cripta se gaseste mormantul lui Mihnea cel Rau, fiul lui Dracula Vlad Tepes. Catedrala adaposteste si cea mai mare orga bisericeasca din Romania. O alta atractie turistica este Pasajul Scarilor (secolul al XII-lea), care coboara printre zidurile si arcele cetatii pana in orasul de jos.

Piata Mica (Kleiner Ring)


Piata Huet este legata de Piata Mica printe-un pasaj scurt, pe langa Podul Minciunilor (pod din fier forjat). Legenda spune ca daca cineva minte cand se afla pe pod, acesta se va prabusi. Momentan, e inca bine mersi. Hala Macelarilor (expozitii de arta contemporana), Muzeul de Istorie a Farmaciei, sau Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder sunt doar cateva din locurile pe care poti sa le vizitezi in aceasta parte a orasului.

SIBIU (Capitala Transilvaniei) - Orasul superlativelor


Sibiul este un oras al superlativelor, care a adus numeroase premiere in aceasta parte a Europei. Astfel, aici au fost atestate primul spital, prima biblioteca, prima scoala, prima farmacie, prima moara de hartie (tehnologia prelucrarii hartiei), prima librarie, primul calendar, prima cladire de teatru, primul muzeu, primul pod de fonta, primul spital de boli nervoase, prima banca cu capital romanesc, prima fabrica de arcuri, prima fabrica de bere, prima fabrica de cantare, prima fabrica de masini unelte, prima hidrocentrala, prima gradina zoologica, primul cinematograf in aer liber din Romania. Prima arhiva din Romania s-a deschis aici, iar primul ansamblu folcloric din Romania s-a infiintat tot la Sibiu. Sibiul se mandreste si cu faptul ca aici este atestata prima tipografie din Transilvania, aici s-au tiparit prima carte in romana din Ardeal si primul ziar din Transilvania. Prima statiune montana din Romania a fost Paltinisul, prima enciclopedie din Romania a fost publicata in oras, primul muzeu de istorie naturala din Romania a fost fondat tot la Sibiu. Sibiul a fost, de asemenea, primul oras din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric si aici s-a introdus pentru prima data in Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat in zona Sibiului prima racheta in trepte din lume. Sibiul se dovedeste a fi un deschizator de drumuri, un oras cu un spirit inovator, prin oamenii sai si prin conjunctura istorica.

Ce puteti face in Sibiu?

1. Umblati in jurul centrului vechi
incepeti in Piata Mare. Acesta piata este inconjurat de o serie de cladiri frumoase Art Deco (toate monumente protejate) si este, de asemenea, un loc in care sunt tinute festivaluri

2. Vizitati Turnul Sfatului
Turnul alb al acestei cladiri este unul dintre cele mai renumite din oras. A fost construit initial in secolul al XIII-lea pentru a proteja intrarea fostei primarii.

3. Urcati in Catedrala Luterana
De sus veti avea o frumoasa priveliste asupra orasului.

4. Traversati "Podul Minciunilor" (cel mai vechi pod de fier forjat din Romania)
Legenda spune ca acest pod are urechi si, prin urmare, poate auzi cand spui o minciuna. Daca spui o minciuna pe el ar face zgomote ciudate si s-ar putea chiar prabusi. :)

5. Vizitati Complexul Muzeal National ASTRA
Complexul ASTRA este un parc foarte mare, plin de cladiri traditionale din diferite parti ale Romaniei.

6. Admirati arta in Muzeul National Brukenthal
Cladirea insasi dateaza din secolul al XVIII-lea si a fost odata palatul guvernatorului transilvanean ce-i poarta numele. Muzeul are atat un departament european, cat si un departament roman de opere de arta.