Sibiu

Orasul superlativelor

"Intr-un Sibiu cum intră-n ceaţă luna,
Mai mult alunecând decât cu pasul,
Şi-n liniştea ce-ascunde-n ea furtuna
Ascult cum bate-n turnul straniu ceasul."

Radu Stanca

Sibiu - Orasul vechi

Trei piete, legate intre ele, constituie centrul vechi al orasului.

Piata Mare (Grosser Ring)


Piata Mare este marginita de case din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, renovate, iar peste latura Nordica troneaza o biserica romano-catolica, ridicata in perioada 1726-1733. Imediat langa, o caldire in stil baroc tarziu, Palatul Brukenthal gazduieste muzeul cu acelasi nume, cel mai important muzeu de de arta din Ardeal. Aici poti vedea cateva capodopere ale picturii universale, printre care Rastignirea de Antonello de Messina, Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck, sau Uciderea Pruncilor de Pieter Brueghel cel Batran.In incinta Primariei Vechi (1470-1491) gasesti Muzeul de Istorie.

Piata Huet (Huetplaz)


Piata Huet este dominata de catedrala evanghelica, o cladire masiva, construita in perioada 1320 – 1520, pe etape. In cripta se gaseste mormantul lui Mihnea cel Rau, fiul lui Dracula Vlad Tepes. Catedrala adaposteste si cea mai mare orga bisericeasca din Romania. O alta atractie turistica este Pasajul Scarilor (secolul al XII-lea), care coboara printre zidurile si arcele cetatii pana in orasul de jos.

Piata Mica (Kleiner Ring)


Piata Huet este legata de Piata Mica printe-un pasaj scurt, pe langa Podul Minciunilor (pod din fier forjat). Legenda spune ca daca cineva minte cand se afla pe pod, acesta se va prabusi. Momentan, e inca bine mersi. Hala Macelarilor (expozitii de arta contemporana), Muzeul de Istorie a Farmaciei, sau Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder sunt doar cateva din locurile pe care poti sa le vizitezi in aceasta parte a orasului.

SIBIU (Capitala Transilvaniei) - Orasul superlativelor


Sibiul este un oraş al superlativelor, care a adus numeroase premiere în această parte a Europei. Astfel, aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima şcoală, prima farmacie, prima moară de hârtie (tehnologia prelucrării hârtiei), prima librărie, primul calendar, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul pod de fontă, primul spital de boli nervoase, prima bancă cu capital românesc, prima fabrică de arcuri, prima fabrică de bere, prima fabrică de cântare, prima fabrică de maşini unelte, prima hidrocentrală, prima grădină zoologică, primul cinematograf în aer liber din România. Prima arhivă din România s-a deschis aici, iar primul ansamblu folcloric din România s-a înfiinţat tot la Sibiu. Sibiul se mândreşte şi cu faptul că aici este atestată prima tipografie din Transilvania, aici s-au tipărit prima carte în română din Ardeal şi primul ziar din Transilvania. Prima staţiune montană din România a fost Păltinişul, prima enciclopedie din România a fost publicată în oraş, primul muzeu de istorie naturală din România a fost fondat tot la Sibiu. Sibiul a fost, de asemenea, primul oraş din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric şi aici s-a introdus pentru prima dată în Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat în zona Sibiului prima rachetă în trepte din lume. Sibiul se dovedeşte a fi un deschizător de drumuri, un oraş cu un spirit inovator, prin oamenii săi şi prin conjunctura istorică.

Ce puteti face in Sibiu?

1. Umblați în jurul centrului vechi
Începeți în Piața Mare. Acesta piata este înconjurat de o serie de clădiri frumoase Art Deco (toate monumente protejate) și este, de asemenea, un loc în care sunt ținute festivaluri

2. Vizitați Turnul Sfatului
Turnul alb al acestei clădiri este unul dintre cele mai renumite din oraș. A fost construit inițial în secolul al XIII-lea pentru a proteja intrarea fostei primării.

3. Urcați în Catedrala Luterană
De sus veti avea o frumoasă priveliște asupra orașului.

4. Traversați "Podul Minciunilor" (cel mai vechi pod de fier forjat din Romania)
Legenda spune că acest pod are urechi și, prin urmare, poate auzi când spui o minciună. Dacă spui o minciuna pe el ar face zgomote ciudate si s-ar putea chiar prăbuși.

5. Vizitați Complexul Muzeal Național ASTRA
Complexul ASTRA este un parc foarte mare, plin de clădiri tradiționale din diferite părți ale României.

6. Admirați arta în Muzeul Național Brukenthal
Clădirea însăși datează din secolul al XVIII-lea și a fost odată palatul guvernatorului transilvanean ce-i poarta numele. Muzeul are atât un departament european, cât și un departament român de opere de artă.