Sibiu

Casa Jikeli

Casa ridicata de farmacistul Karl Jikeli in 1881 care isi muta aici farmacia Coroana - Zur Krone

Casele Jikeli

Ocnei nr.4 Sibiu

Casa de pe Ocnei nr. 2 (se va schimba ulterior in nr.4) a fost ridicata de Karl Jikeli in 1881. Karl Frederich Jikeli (1850-1925) a fost nepotul lui Josef Jikeli, cel care in 1836 a devenit proprietarul farmaciei "La Coroana" prin casatoria cu una din fetele lui Kayser care a mostenit farmacia de la sora sa casatorita cu urmasul lui Johann Gottlieb Schuster, cel care a infiintat farmacia respectiva.

Karl Jikeli avea initial farmacia in casele de peste strada Ocnei de unde, dupa demolarea acestora, a fost nevoit sa o mute in str. Ocnei 1. El a fost casatorit cu Berta (1866-1956), care era fata doctorului Frederich Krasser. Berta si Karl au avut doi baieti: Dr. Carl Frederich Jikeli (1886-1929) si Dr. Otto Fritz Jikeli (1888-1960)

A 4-a farmacie aparuta in Sibiu, La Coroana, a fost fondata in 1762 de Johann Gottlieb Schuster, originar din Warenbruck, Saxonia. Dupa moartea acestuia in 1802, farmacia trece in proprietatea fiului sau Friedrich Schuster. Acesta se casatoreste cu fata farmacistului Kayser. Neavand copii, Schuster lasa mostenire farmacia nepoatei lui Kayser pe care o marita in 1836 cu Josef Jikeli care devine astfel co-proprietarul farmaciei.

Farmacia se afla la parterul unei case construite peste strada Ocnei, in Piata Mica, in casele lui Jikeli. in 1848, cand casele au inceput sa fie demolate, farmacia s-a mutat in strada Ocnei nr. 1 unde locuiau atat familiile Schuster cat si Jikeli.
Dupa moartea lui Jikeli in 1870, proprietar devine nepotul sau Karl Jikeli care ridica casa de pe scari (Ocnei nr. 2) si muta farmacia in noua cladire in 1882 sub numele Coroana "Zur Krone".

in 1904 apare farmacia lui "Pissel Karl & Schmidt", iar din 1911 pana in 1942 doar Pissel Karl.
Din 1942 si pana la nationalizare in aprilie 1949 apare sub numele de farmacia "Coroana" a lui Fritz Zober. A continuat sa fie farmacie si sub comunisti (Farmacia nr 20), s-a inchis la inceputul anilor '90.

Podul Minciunilor

Liegenbrücke

Cea mai importanta atractie turistica din Sibiu este Podul Minciunilor la 5m de Casa Jikeli.

Acesta a fost construit la Sibiu in anul 1860. Din punct de vedere cronologic, acest pod (de fapt o pasarela pietonala) este al treilea pod din fonta construit pe teritoriul de azi al Romaniei

De asemenea, de numele Podului Minciunilor se leaga numeroase legende captivante. Cea mai cunoscuta legenda spune ca podul ar avea urechi si o putere inexplicabila astfel ca la fiecare minciuna spusa incepe sa scartaie, iar la minciunile mari chiar se prabusea. Tocmai de aceea, multi dintre localnici evita sa spuna un neadevar pe acest pod.

De asemenea, o alta legenda spune ca de pe acest pod erau aruncati negustorii mincinosi de catre cumparatorii pacaliti, dar si vrajitoarele ale caror preziceri nu se indeplineau.

Mai mult, pe Podul Minciunilor obisnuiau sa se plimbe indragostitii care-si jurau iubire eterna, iar fetele spuneau ca sunt fecioare. Dar, dupa noaptea nuntii, se afla ca unele fete au mintit, motiv pentru care erau tarate pe pod si aruncate peste balustrada.