Sibiu

Casa Jikeli

Casă ridicată de farmacistul Karl Jikeli în 1881 care îşi mută aici farmacia Coroana (Zur Krone)

Casele Jikeli

Ocnei nr.4 Sibiu

Casa de pe Ocnei nr. 2 (se va schimba ulterior in nr.4) a fost ridicata de Karl Jikeli in 1881. Karl Frederich Jikeli (1850-1925) a fost nepotul lui Josef Jikeli, cel care in 1836 a devenit proprietarul farmaciei "La Coroana" prin casatoria cu una din fetele lui Kayser care a mostenit farmacia de la sora sa casatorita cu urmasul lui Johann Gottlieb Schuster, cel care a infiintat farmacia respectiva.

Karl Jikeli avea initial farmacia in casele de peste strada Ocnei de unde, dupa demolarea acestora, a fost nevoit sa o mute in str. Ocnei 1. El a fost casatorit cu Berta (1866-1956), care era fata doctorului Frederich Krasser. Berta si Karl au avut doi baieti: Dr. Carl Frederich Jikeli (1886-1929) si Dr. Otto Fritz Jikeli (1888-1960)

A 4-a farmacie apărută în Sibiu, La Coroana, a fost fondată în 1762 de Johann Gottlieb Schuster, originar din Warenbruck, Saxonia. După moartea acestuia în 1802, farmacia trece în proprietatea fiului său Friedrich Schuster. Acesta se căsătoreşte cu fata farmacistului Kayser. Neavând copii, Schuster lasă moştenire farmacia nepoatei lui Kayser pe care o mărită în 1836 cu Josef Jikeli care devine astfel co-proprietarul farmaciei.

Farmacia se afla la parterul unei case construite peste stradă Ocnei, în Piaţa Mică, în casele lui Jikeli. În 1848, când casele au început să fie demolate, farmacia s-a mutat în strada Ocnei nr. 1 unde locuiau atât familiile Schuster cât şi Jikeli.
După moartea lui Jikeli în 1870, proprietar devine nepotul său Karl Jikeli care ridică casa de pe scări (Ocnei nr. 2) şi mută farmacia în noua clădire în 1882 sub numele Coroana “Zur Krone”.

În 1904 apare farmacia lui "Pissel Karl & Schmidt", iar din 1911 până în 1942 doar Pissel Karl.
Din 1942 şi până la naţionalizare în aprilie 1949 apare sub numele de farmacia "Coroana" a lui Fritz Zober. A continuat să fie farmacie şi sub comunişti (Farmacia nr 20), s-a închis la începutul anilor ’90.

Podul Minciunilor

Liegenbrücke

Cea mai importantă atracţie turistică din Sibiu este Podul Minciunilor la 5m de Casa Jikeli.

Acesta a fost construit la Sibiu în anul 1860. Din punct de vedere cronologic, acest pod (de fapt o pasarelă pietonală) este al treilea pod din fontă construit pe teritoriul de azi al României

De asemenea, de numele Podului Minciunilor se leagă numeroase legende captivante. Cea mai cunoscută legendă spune că podul ar avea urechi şi o putere inexplicabilă astfel că la fiecare minciună spusă începe să scârţâie, iar la minciunile mari chiar se prăbuşea. Tocmai de aceea, mulţi dintre localnici evită să spună un neadevăr pe acest pod.

De asemenea, o altă legendă spune că de pe acest pod erau aruncaţi negustorii mincinoşi de către cumpărătorii păcăliţi, dar şi vrăjitoarele ale căror preziceri nu se îndeplineau.

Mai mult, pe Podul Minciunilor obişnuiau să se plimbe îndrăgostiţii care-şi jurau iubire eternă, iar fetele spuneau că sunt fecioare. Dar, după noaptea nunţii, se afla că unele fete au minţit, motiv pentru care erau târâte pe pod şi aruncate peste balustradă.